sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Omenahillo tutorial mahtavalla kuvankäsittelyllä

En ymmärrä yhtään mikä tätä bloggeria vaivaa. Kun ensimmäisen kuvan laittaa tietyin päin, niin sitten kaikki loputkin menevät samalla lailla vaikka niille mitä tekisi. Ärsyttävää!
Mutta nyt niihin omppuihin! Meidän puut on hieman erikoisia. Toiseen ei tullut tänä vuonna omenoita ollenkaan ja toiseen vain muutama, mutta sitten sitäkin isompia! No, kyllä niistä yksi purkki tuli. :)

♥♥♥

Syksyinen herkkuomppuhillo

Tarvitset:
1 kg omenoita
500 g sokeria
(kanelia)
(Atamon-säilöntäainetta)

Ensin kerätään omppuset. Nämä ovat talviomenoita eli kypsyvät vasta loka-marraskuun vaihteessa. Suositeltavaa kerätä muut omenat aikaisemmin. :)

Sitten kuoritaan ne ja poistetaan huonot kohdat ja sienenkodat ja paloitellaan omput.

Sitten punnitaan, että tiedetään paljonko niitä on, että osataan lisätä oikea määrä sokeria. Minulle sattui sopivasti juuri tasan kilo (kuvassa osa opmuista on jo kattilassa), joten sokeria siis puolet siitä eli 500 g. :)


Sitten omppuset kattilaan ja levy täysille tehoille. Kattilan pohjalle on hyvä lisätä n. puolidesiä tai desi vettä, ettei omppuset kärähdä heti pohjaan ja että siellä on vähän nestettä.



Sitten niitä sekoitellaan ja annetaan pehmetä. Jos haluaa, voi tässä vaiheessa murskata omenoita vaikka sauvasekoittimella, jos haluaa oikein samettista hilloa. Itse halusin siihen sattumia, joten puuhaarukalla pieniminen riitti oikein hyvin. Vähän ennen tätä luuleekin tekevänsä lohkoperunoita, omput näyttävät nimittäin ihan perunoilta!!! :D

Sitten sekaan sokeri, ei kannata heittää kaikkea sekaan kerralla, vaan lisätä vähitellen. Itse laitoin vielä n. ruokalusikallisen kaneli-sokeria tuomaan makua ja väriä. Halutessaan voi vielä laittaa Atamon-säilöntäainetta hillon määrästä riippuen. Tähän satsiin tuli 1/2 tl.

Annetaan jäähtyä vähän aikaa kannen alla ja sitten eikun purkkiin! Purkit on hyvä pestä hyvin ja sen jälkeen huuhtoa lioksella, jossa on 1 dl kuumaa vettä ja 1 tl Atamonia. Silloin ei home iske purkkiin ja hilloon.
Ja sitten kansi kiinni ja koristukset purkkiin ja lahjaksi tai vaihtoehtoisesti suoraan purkista kitaan. :)
♥♥♥

2 kommenttia: